Whippet


Whippet är Sveriges populäraste Vinthund, den är en trygg och självständig hund men samtidigt extremt tillgiven sin ägare. Den har sina rötter i Storbritannien där dess förfäder användes till att jaga småvilt. När rasen kom till är oklart, men troligtvis har whippet liknande hundar funnits åtminstone sedan 1400-talet. På den tiden var det nämligen förbjudet för människor från lägre samhällsklasser att ha och äga en Greyhound, de fick enbart has av adels folk och kungligheter. Då passade de mindre vinthundarna bra att använda till både tjuvjakt och kapplöpning.   

Helhetsintryck:

Whippet ska ha en välbalanserad kombination av muskelkraft, elegans och linjeskönhet utan några överdrifter.

Huvud: Skallpartiet ska vara långt och torrt och hjässan flat. Skallen skall vara ganska bred mellan ögonen och smalna av mot nospartiet. Käkarna skall vara kraftfulla, starkt och väl utmejslade. Bettet ska vara ett komplett saxbett. Ögonen ska vara ovala, klara och uppmärksamma. Öronen ska vara små och tunna rosenöron.

Hals: Ska vara lång, muskulös och elegant välvd.

Kropp: Överlinjen ska visa en harmonisk välvning över länden. Ryggen ska vara något lång, bred, fast och muskulös. Bröstkorgen ska vara djup och buken tydligt uppdragen. Svansen bärs i en mjuk uppåtriktad båge och skall vara lång, avsmalnande och utan fana.

Rörelser: Skall vara fria, frambenen ska föras långt framåt, långt över marken. Och bakbenen ska föras in väl under kroppen för att åstadkomma ett kraftfullt påskjut. 

Päls: Pälsen ska vara fin till strukturen, kort och tätt åliggande.  Alla färger och färgkombinationer är tillåtna med undantag av merle.

Storlek: Mankhöjd för tik är 44-47cm, hane 47-51cm

Hälsa: Rasen anses som frisk och sund med förhållandevis låg förekomst av ärftliga sjukdomar och defekter.